PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 8 juli 2019

Sommarlovsläsning: Popcornhjärnan - årets hetaste och iskallaste inlägg om skärmtid och mobilers påverkan på barns hjärnor!

Ett av 2019 hetaste inlägg handlar om forskarnas teori om ”Popcornhjärnan”. PULS+ var antagligen de första i Sverige att sprida artikeln med psykiatrikern Jaghoorny. Läs PULS+ inlägg från den 3 januari som fick stor spridning.
I våras ifrågasatte hjärnforskare larmet om popcornhjärnan eftersom ny forskning visar att viss användning av mobil kan ha hälsosamma effekter för hjärnan och välmåendet. Det senare inlägget har knappt spridit sig alls. Märkligt? Varför?
Jag rekommenderar att läsa båda inläggen och att du bildar dig en nyanserad helhetsbild. Det ger ökad trovärdighet och är enormt viktigt att ha med sig i det fortsatta arbetet att vårda och stärka vår viktigaste ”muskel” - hjärnan. Enjoy.

”Barn- och ungdomspsykiatriker varnar för att överdriven skärmtid ger oss en popcornhjärna”

Hur påverkar digitaliseringen och överdriven skärmtid barn och ungdomars hjärnor? Jag har i en rad inlägg beskrivit hjärnans belöningssystem, hjärnans gyllene utvecklingsfaser och hur de nya livsstilsvanorna kan påverka hjärnans utveckling på olika sätt. Psykiatrikern Jaghoorny beskriver det på ett bra sätt.