PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 12 juni 2017

Vilopuls och maxpuls.

Sommaren och semestern närmar sig, och det är dags för välförtjänad vila och återhämtning. För egen del väntar Vätternrundan, dvs 300 km på cykel, innan kropp och knopp får koppla av i hängmattan.
Hur låg vilopuls ska man ha? Svensson ligger någonstans mellan 60-100 slag/minut medan en vältränad har 40-60. Gunde Svan låg på 32. Ju bättre kondition desto lägre vilopuls. Om du plötsligt en morgon har en tydligt högre vilopuls så kan det tex vara ett tecken på att du håller på att bli sjuk, är stressad, sovit dåligt, är övertränad mm. Här hittar du mer detaljerade tabeller med kön och ålder.
Maxpuls har inget med konditionen att göra. Men om du använder pulsutrustning så måste du kunna skriva in maxpulsen. Bästa formeln för att räkna ut maxpulsen är 208-(0,7 x åldern). Även denna formel har en stor standardavvikelse! Så mycket som en tredjedel har en avvikelse på 8-10 slag från det uträknade värdet. Om du vill vara helt säker så måste du göra ett maxpulstest i varje idrott som du tänker träna. Din maxpuls skiljer sig åt i cykling, löpning, simning mm.
Små barn har en större spridning (se bild). Barn som inte kommit in i puberteten har inte utvecklat sin aeroba och anaerobs förmåga heller, och min åsikt är att man bör fokusera på andra kvaliteter som teknik, koordination och rörelseglädje. Pulsträning är nästa steg.