PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 18 augusti 2017

Anders Hansen om koncentration, ADHD, arbetsro mm.

Anders Hansen har släppt en ny bok som heter "Fördel ADHD".
Den handlar om att det är dags att nyansera bilden av ADHD. Lär dig att använda diagnosen till en fördel.
Puls+ visade positiva resultat på koncentration och fortsätter på samma tema i år. Det finns bevis för att pulshöjande fysisk aktivitet ökar koncentration och uppmärksamhet. Det har jag bla föreläst om på SVT. Här kommer ett par korta utdrag ur Anders Hansens bok:
"Fysisk aktivitet har alltså i grund och botten en liknande
effekt som adhd-medicin, som ju också ökar nivåerna av
dopamin. Det betyder att träning är en naturlig medicin för hjärnan, men en medicin helt utan biverkningar."
"Man kan fråga sig om fysisk aktivitet är en
koncentrationsmedicin även för barn. Och om det räcker med
att träna en enstaka gång för att få bättre koncentration. Svaret på dessa frågor är ja! Att röra på sig är i allra högsta grad en koncentrationsmedicin även för barn, och de får bättre koncentration efter bara ett enstaka tillfälle. De behöver inte ens hålla på särskilt länge. Genom att vara fysiskt aktiva i bara fyra minuter har det visat sig att barn får bättre selektiv uppmärksamhet – en viktig del av koncentrationen!"
I höst har jag tagit fram ett koncept som vi kallar för "BPE - Brain Power Exercises" som ska användas i forskningsstudien. Spännande!