PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 29 december 2017

10 minuters fysisk aktivitet ökar Brain Power!

Det finns studier som visar att så lite som 4 minuters fysisk aktivitet förbättrar koncentrationsförmågan för barn. Jag delta själv i en studie där vi mäter om 7 minuters pulshöjande fysisk aktivtet ger effekt på koncentration, arbetsminne och inlärning. Den genomförs på ett par hundra 13-åringar.
En ny liten studie på 14 unga män visar att den kognitiva förmågan förbättrades med 14% direkt efter 10 minuters medel- och högintensiv träning. Det är en liten studie men den sprids idag av tidningen Times, som i sin tur delats vidare av experter som Anders Hansen och John Ratey.
Det behövs mer forskning på barn och ungdomar eftersom det mesta är gjort på äldre. Men det finns ändå en hel del ny forskning som ger stöd för att man ska röra på sig en stund innan man ger sig i kast med en mentalt krävande uppgift. Hjärnan fungerar helt enkelt bättre. Jag och tidskriften Time uttrycker det som att hjärnan får mer Brain Power!  ”Just 10 minutes of physical activity can increase brainpower for a short time afterwards”. Det gäller både gammal och ung. I skola och arbetsliv. Unlock your full potential.