tisdag 28 maj 2019

Larm om popcornhjärna ifrågasätts (Vetenskapsradion).

På begäran lägger jag ut inlägget om Popcornhjärnan igen. Puls+ spådde att mobiler och skärmtid skulle bli ett av de hetaste områdena 2019, vilket också blev fallet.
Många experter har uttalat sig under våren, och nu får du möjlighet att läsa de fyra hetaste svenska reportagen. Klicka HÄR! (Länken till popcornhjärnan är utbytt till en betalversion)

Men larmet om popcornhjärnan ifrågasätts.
”Men de vetenskapliga beläggen för tesen om popcornhjärna kan ifrågasättas och en stor brittisk undersökning visar tvärtom att upp till 2,5 timmes mobilanvändning per dag snarare förhöjer det psykiska välbefinnandet då vi känner oss mer informerade och kan ha kontakt med våra vänner på ett enkelt sätt.
Mer mobilsurfandeän så kan enligt undersökningen göra att vi mår sämre, men då handlar det främst om att vi kollar på mobilen istället för att sova.
– Det vet vi inte. Det kan vara så att det påverkar sömn, att det är ungdomar som ligger med mobilerna halva natten, eller det kan vara så att du mått dåligt och därför använder den. Kausaliteten är inte helt solklar, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet”. Läs mer på Sveriges Radio.