PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 2 juni 2019

Stor pågående studie i USA indikerar att skärmtid kan kopplas till förändringar av barns hjärnor. PULS+ skrev om studien idag och det sprids redan på sociala medier, utan att hänvisa till PULS+.

Den amerikanska myndigheten National Institutes of Health med doktor Gaya Dowling i spetsen har inlett en stor studie om skärmtid är skadligt eller inte för barn.

PULS+ skrev om studien idag, och flera aktörer sprider redan dagens inlägg på sociala medier, utan att hänvisa till PULS+ och länkarna. Inte helt ok att kopiera hur som helst. Bloggen gräver fram nyheter och anger källa, men det verkar vara rena rama vilda västern på sociala medier där det kopieras friskt. Men det är också ett bevis att PULS+ har en stor källa av kunskap och att vi påverkar utvecklingen.
Se YouTube-videon och nyhetsinslagen nedan.
Följ PULS+ och få del av det allra senaste före alla andra!

Studien genomförs på inte mindre än 4 500 barn i åldern 9–10 år, och de första indikationerna har redan kommit. Forskarna kan konstatera att det förekommer en för tidig förtunning av hjärnbarken bland barn med mer än sju timmars skärmtid om dagen, något som skulle kunna påverka förmågan att bearbeta infomration från omvärlden”.
Dr Gaya menar att man måste följa barnen över en längre tid för att se om det finns ett säkert samband eller inte. Läs mer här och se vad amerikanska medier anser. Lite skrämmande, intressant och aktuellt.