PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 4 juli 2019

Ny rapport: Stress dödar fler än arbetsplatsolyckor. Hur skyddar du din hjärna mot stress?

Långvarig dålig stress påverkar inte bara minnet, humör och många andra hjärnfunktioner, utan även hjärnans struktur. Det kan gå så långt att hjärncellerna påverkas.
Arbetsmiljöverket uppskattar att 772 personer DÖR av stress orsakade av arbetet. Skiftarbete ligger nästhögst på listan. Var tredje kvinna och var femte man upplevde stress i arbetet. Det krävs förändringar. Nu!

Vad kan du göra gör att förebygga onödigt stress? Här kommer några förslag.
1. Få tillräckligt med sömn. Sömnkvalitet är a och o för hjärna och kropp.
2. Få kontroll över din situation på arbetet och hemma. Om det är möjligt.
3. Organisera och planera. Det går att förebygga onödig stress.
4. Var fysisk aktiv, det skapar en krockkudde mot stress.
5. Sök hjälp om det behövs. Prata om din situation. Ibland finns det lösningar som du inte ser själv. Det handlar till stor del om känslor.
6. Ändra din attityd gentemot stress. Det går inte att leva ett liv utan stress. Det är en helt naturlig reaktion och skärper våra sinnen, koncentration och förbättrar vår prestation.
7. Ge hjärnan tid för återhämtning. Avbryt det du håller på med och ta regelbundna hjärnpauser. Skapa brain power genom fysisk aktivitet, djupa andetag, mindfulness, skratt, gå ut och njut av sol och natur, positiva tankar mm. Undvik ciggen, det negativa skvallret, mobilen och sockerfällan. Det finns bättre hjärnpauser.
8. Gör inte för många saker samtidigt. Gör färdigt det du håller på med innan du påbörjar nästa.
9. En skön tupplur på dagen ersätter inte nattens djupsömn, men kan ge nödvändig återhämtning.
10. Skaffa dig en stresscoach eller god mentor.
11. Lär dig mer om hur hjärnan fungerar. Kontakta PULS+.

Stressa nu inte in allt på en gång. Keep it simple.