PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 22 februari 2018

Aktiva kontor på Hubhult.

Finns det aktiva kontor? Jag gjorde ett studiebesök på Ikea Hubhult idag, som gått utanför boxen och skapat något unikt. Hubhult är enormt och består av ett fyra våningar högt kontorslandskap. Överallt sitter människor i olika konstellationer och arbetar i möbler som man kan handla i varuhuset intill. Det är en flexibel arbetsmiljö. Ingen har fasta arbetsplatser, utan man kan välja att arbeta i de sköna sofforna, långbordet, trappan, gungstolen eller mer avskilda kontorsmiljöer. Det finns speciella fokusrum där man inte får prata eller använda mobilen, 10-minuters-mötesrum, vanliga konferensrum mm. Listan på arbetsmiljöer är lång. Visst finns det saker som kan förbättras och utvecklas, men det är intressant att se hur långt Ikea tagit konceptet. Det inspirerar och sätter igång många tankar om hur man kan utveckla en positiv, flexibel och hjärnstark arbetsmiljö. Tack Emma för inspirationen.
Fotot är ett montage från google.