PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 23 februari 2018

Allt om fysisk aktivitet och hjärnan.

Boka en skräddarsydd, inspirerande, aktiv och tankeväckande föreläsning om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.
Fysisk aktivitet påverkar hjärnan på ett helt unikt sätt och i en så stor omfattning att det handlar om en mental uppgradering. Det är ett enkelt och konkret sätt för barn och vuxna att öka hjärnans tankemässiga funktioner och att utveckla varje individs potential.
Jag föreläser för multinationella företag, skolor, elevhälsa, organisationer, förvaltningar, politiker, beslutsfattare mm. Häromdagen föreläste jag för Sveriges största förening och intresset var så stort att alla inte fick plats. Jag har föreläst både nationellt och internationellt, och min föreläsning om pionjärsarbetet Puls+ har visats på SVT Kunskapskanalen och finns på Ur Play i 5 år. Jag är återigen en av talarna på den nationella konferensen om fysisk aktivitet i skolan 2018.
Föreläsningarna skräddarsys efter målgrupp och önskemål för att ge maximal påverkan.

De mest uppskattade föreläsningarna är:
- Allt om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan. Det är en föreläsning på 50-60 minuter som passar alla, och som uppskattats av såväl multinationella företag, Sveriges största förening mfl.
- Pulsträning, Pulsstudien och Aktiva klassrum. Hur arbetar man med daglig rörelse och fysisk aktivitet för att förbättra exekutiva funktioner, tankemässiga förmågor, studiero, inlärning och prestation? Den kan med fördel kombineras med en praktisk lektion där man får prova pulsutrustning och få massvis av inspiration och konkreta roliga övningar. Alla behöver inte uppfinna hjulet på nytt och det är nyttigt att dela med sig av både framgångsfaktorer och vanliga fällor och misstag.
- Hjärnan och ledarskap. Det är en föreläsning som alla kan ha nytta av, men som i synnerhet riktar sig mot ledarskap. Det handlar om att förbättra tänkande, exekutiva och kognitiva funktioner, prestation och kvalitet. Hjärnforskningen visar hur vi kan påverka hjärnans VD, minne, kreativitet, stress, samarbete, innovation mm. Optimera din förmåga och hjärnans fulla potential både under arbetsdagen men också på lång sikt.
- BrainPower & BRAinFOOD. Hur livsstil och kost påverkar vår hjärna, prestation och hälsa. Vårt nya samhälle ställer andra krav på hjärnan. Stillasittande, inaktivitet, mobiler, skärmtid, övervikt, fetma, koncentrationssvårigheter, adhd, psykisk ohälsa, stress, multitasking, sociala medier, ensamhet, snabba kickar, belöningar, sömnproblem, skitmat, motivation, ihärdighet mm är superaktuella frågor! Hur ser det ut och vad kan man göra för att hjärna och kropp ska fungera optimalt i en allt mer föränderlig värld?
Jag brinner för att sprida budskapet på alla nivåer och skräddarsyr föreläsningar och kurser utifrån målgrupp. Det kan handla om allt ifrån psykisk ohälsa, stress, ångest, depression, fysisk aktivitet på recept till ökad koncentration, minne, kreativitet för ökad prestation. Om ni vill veta mer om skillnader mellan aktiva och flexibla rum, byggnader och utemiljöer eller om ni hellre vill veta hur man kan motverka åldrande och ha en optimal livskvalitet hela livet så kontaktar ni mig på Arne.kastenbom@helsingborg.se.

"Mycket bra, informativt, lättbegripligt och inspirerande!!! Det var på en jättebra nivå och jag tror att de flesta hängde med hela vägen. Någon fällde till och med en tår när han såg jämförelsen på den aktiva respektive den inaktiva hjärnan på barnet. Stort!"


Det allra senaste.



"Bra, intressant och kunnig."

"Du måste söka in forskarutbildning. Du har så stor kunskap" 



Inspiration, lust, ihärdighet och konkreta tips för alla.


Media uppmärksammar fysisk aktivitet kopplat till inlärning.




Nationella konferenser om fysisk aktivitet och hjärnan.


SVT, Kunskapskanalen och Ur Play.


100% fokus! En aktiv och tankeväckande föreläsning.