PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 1 december 2018

Ny metaanalys visar att fysisk aktivitet är lika effektiv som mediciner och terapi vid depression.

Man har sammanställt många studier i en sk meta-analys för att ta reda på om fysisk aktivitet kan behandla depression. Metaanalysen visar att fysisk aktivitet är väldigt effektivt. Lika bra som mediciner och psykoterapi. Pulshöjande aktivitet verkar ha stor effekt och i många fall kan det vara nödvändigt att få hjälp och stöd av en tränare, ledare eller liknande. Det kan vara svårt att motivera sig vid depression och stödet kan vara nödvändigt. Det finns stora individuella skillnader och jag rekommenderar, som vanligt, att alla läser metaanalysen i sin helhet.
Om du vill läsa mer så finns det många inlägg om psykisk ohälsa på bloggen. Det pågår för närvarande ett mycket intressant ”Fysisk aktivitet på recept-projekt” i Helsingborg Stads Skolor. Om det faller väl ut, så kommer det att sprida sig till fler skolor och elever. Spännande!
”For MDD (major depressive disorderd),  consistent evidence indicated that PA can improve depressive symptoms versus control conditions, with effects comparable to those of antidepressants and psychotherapy. PA can also improve cardiorespiratory fitness and quality of life in people with MDD...”