PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 5 februari 2018

Professor Charles Hillman USA ger sitt bästa råd om fysisk aktivitet och inlärning.

Jag fick, strax innan jul, kontakt med en av världens bästa forskare. Det är ingen mindre än professor Charles Hillman, Illinois USA. Han har under lång tid genomfört flera forskningsprojekt av yttersta internationell kvalitet. Han är i synnerhet intresserad av hur fysisk aktivitet påverkar hjärnans funktioner och kognition. Inte nog med det. Han sitter även med i gruppen som drar upp de nationella riktlinjerna om fysisk aktivitet i USA 2018. Många referera till hans arbete world-wide. Det är med andra ord en otroligt insatt och kunnig forskare, som är med och påverkar framtiden på flera sätt.
Han säger att forskning visar att fysisk aktivitet och en god kondition förbättrar hjärnans struktur och funktioner och akademisk prestation.
Jag frågade om han kan rekommendera en studie när det gäller fysisk aktivitet på barn, och som handlar om fysisk aktivitet kopplat till akademiskt prestation och inlärning?
Han rekommenderade att läsa en systematisk översikt på 137 studier på barn mellan 5-13. Den är från 2016. Den senaste och bästa studien är den här. Ladda gärna ner hela studien. De skiljer tex på hur fitness, idrottsundervisning, fysiska aktivitet påverkar osv, och jag rekommenderar att du i synnerhet läser den andra delen. De skiljer även på akademisk prestation och inlärning. Vill ni veta mer om forskning, argument, inspiration mm så bokar du en skräddarsydd föreläsning på Arne.kastenbom@helsingborg.se.
Jag blir än en gång imponerad och förvånad att många duktiga forskare mfl tar sig tid att dela med sig av sin kunskap. Det har hänt förr med digniteter som Dr Ratey, Torkel Klingberg, Ingegerd Ericsson mfl, så jag borde väl sluta förvånas... Jag kommer att skriva om Charles Hillman i en rad artiklar på bloggen, och ambitionen är att så småningom göra en intervju som jag delar med alla intresserade. Så håll ögononen öppna.
Det har kommit flera meta-analyser 2017, och ni hittar dom under fliken ”Bevis” på bloggen. Men börja gärna med att se en kort intervju med professor Hillman från september 2017. Ganska tydliga svar för att komma från en forskare tycker jag! Kom igen Sverige. Varför ska vi vara sämst i klassen?