PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 18 oktober 2017

Psykisk ohälsa ligger högst upp på dagordningen.

Depression och ångestsyndrom tillhör de stora folksjukdomarna och drabbar människor i alla åldrar. Uppskattningsvis drabbas 25 procent av befolkningen någon gång i livet av ångestsyndrom. Risken att insjukna i en depression är cirka 36 procent för kvinnor och 23 procent för män. Alltfler barn och ungdomar uppger att de är stressade över skolarbetet. Läkare nämner ofta livsstil och den digitala uppkopplingen som ett problem. Hur kan vi motverka psykisk ohälsa för våra barn både hemma och i skolan? 
Psykisk ohälsa ligger högst på dagordningen idag, och det är viktigt att hitta rätt balans för att prestera maximalt och må bra SAMTIDIGT. Hur kan vi utveckla det arbetet i skolan?
Regeringen har tagit fram en strategi inom området psykisk ohälsa för perioden 2016-2020. De fem fokusområdena i strategin är: 
  • förebyggande och främjande insatser 
  • tidiga, tillgängliga insatser 
  • utsatta grupper 
  • delaktighet och rättigheter 
  • ledarskap och organisering.