PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 17 september 2017

The body-mind connection del 4: Dagens epidemi av sömnlöshet och sömnstress .

Dagens epidemi av sömnlöshet och sömnstress påverkar oss fysiskt, psykiskt och mentalt. Idag har var femte man och var tredje kvinna sömnproblem, och det är en siffra som har fördubblats på 30 år! Allra hårdast drabbade är kvinnor mellan 16-24 år. Efter 27 år som lärare så kan intyga att det här är ett problem idag. Nuförtiden arbetar mina elever även med sömn (stress, kost, psykisk ohälsa mm) i ett arbetsområde om livslång hälsa och the body-mind connection. Om eleven inte har ätit och sovit så kan hen träna hur många pulspass som helst utan att dra någon nytta av det i skolan i form av ökad koncentration och inlärning. Hjärnforskare betonar tre saker: fysisk aktivitet, kost och sömn.
Det är idag bevisat att sömnen påverkar problemlösning och inlärning mm.
När jag träffade Dr Kelly från Oxford University så önskade han att få med oss i en studie om later schoolstarts. Han säger att tonåringars dygnsrytm förändras och att de behöver mer sömn, att de går och lägger sig senare och att de sover längre. Det finns några få skolor som provat "later schoolstarts" med stor framgång (se avsnitt på SVT och Vetenskapens Värld). Men det finns många som vänder sig mot att ge elverna sovmorgnar till kl 10 eller 11, men frågan är om det inte beror på stor okunskap?
Sömnbrist påverkar oss mer än man kan tro, och det orsakar en mängd problem för den drabbade: "sleep deprivation impairs their ability to be alert, pay attention, solve problems, cope with stress and retain information. Young people who do not get enough sleep night after night carry a significant risk for drowsy driving ; emotional and behavioral problems such as irritability, depression, poor impulse control and violence; health complaints; tobacco and alcohol use; impaired cognitive function and decision-making; and lower overall performance in everything from academics to athletics" (källa).
Långvarig sömnbrist är mycket allvarligt och kan orsaka depressioner, hjärnskador mm.
Under sömnen arbetar hjärnan med att "städa" och lagra in det vi lärt oss under dagen. Att vara fysiskt aktiv påverkar sömnen positivt. Stillasittande påverkar det negativt, Tänk att rörelse och motion påverkar oss så brett och att det är så otroligt viktigt för att vi ska må bra och prestera maximalt! Mer sömn ger också bättre koordination och prestation! Vad du äter kan också påverka din sömn negativt.
Uppdatering: En sömnforskare på Örebro universitet har precis lag fram en avhandling som visar att ungdomar som sover för lite mår sämre psykiskt. Elverna är jetlaggad efter att ha lag om dygnsrytmen under helgen. Läs mer här.
Snacka om att allt hänger ihop i the body-brain-system och the body-mind connection. Livslång hälsa och arbetet med att bygga en hälsofrämjande skola är kanske det viktigaste vi kan göra för våra barn och ungdomar.
Brain Power - unlock your full potential!


Dr Paul Kelly University of Oxford och Arne Kastenbom Puls+.

Elevmaterial: Ung livsstil - sömn, Forskning & framsteg, Artikelserie om sömnvanor, Mobil och krav ger unga sömnproblem, uppgift med konstruktiv länkning får ni på lektionstid.