När jag träffade Dr Kelly från Oxford University så önskade han att få med oss i en studie om later schoolstarts. Han säger att tonåringars dygnsrytm förändras och att de behöver mer sömn, att de går och lägger sig senare och att de sover längre. Det finns några få skolor som provat "later schoolstarts" med stor framgång (se avsnitt på SVT och Vetenskapens Värld). Men det finns många som vänder sig mot att ge elverna sovmorgnar till kl 10 eller 11, men frågan är om det inte beror på stor okunskap?
Sömnbrist påverkar oss mer än man kan tro, och det orsakar en mängd problem för den drabbade: "sleep deprivation impairs their ability to be alert, pay attention, solve problems, cope with stress and retain information. Young people who do not get enough sleep night after night carry a significant risk for drowsy driving ; emotional and behavioral problems such as irritability, depression, poor impulse control and violence; health complaints; tobacco and alcohol use; impaired cognitive function and decision-making; and lower overall performance in everything from academics to athletics" (källa).
Långvarig sömnbrist är mycket allvarligt och kan orsaka depressioner, hjärnskador mm.
Uppdatering: En sömnforskare på Örebro universitet har precis lag fram en avhandling som visar att ungdomar som sover för lite mår sämre psykiskt. Elverna är jetlaggad efter att ha lag om dygnsrytmen under helgen. Läs mer här.
Snacka om att allt hänger ihop i the body-brain-system och the body-mind connection. Livslång hälsa och arbetet med att bygga en hälsofrämjande skola är kanske det viktigaste vi kan göra för våra barn och ungdomar.