PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 2 oktober 2019

Upprop för Waking Rest! (och psykisk hälsa)

Sömn, fysisk aktivitet och kost påverkar hälsa (och hjärna väldigt mycket).

Christian Benedict är en hjärnforskare och bloggen uppmärksammade bland annat hans bok ”Sömn, sömn, sömn”. Han skriver idag om ett upprop för waking rest. Vad är det?
Waking Rest = "a period of quiet, reflective thought that allows the brain time to consider and process whatever arises spontaneously. Waking rest can last from 5 to 20 minutes once or multiple times per day”. It should take place in an area where the participant feels safe, comfortable, and can remain uninterrupted by outside influences. Läs mer i Sleep Research Society.

Waking rest kopplas till sömn och psykisk hälsa. I våra tider är det många som drabbas av sömnsvårigheter. 2 av 3 ungdomar i USA sover för lite vilket i värsta fall leder till psykisk ohälsa och depression. Långvarig stress och dåliga vanor kräver att det finns tid för återhämtning, reflektion och Waking Rest. Det är viktigt att dagdrömma och låta tankarna vandra, men det förutsätter att tankarna och det ”inte samtalet” i grunden är positivt. I neurovetenskapen pratar man ofta om default mode network vilket bloggen skrivit om tidigare.

Forskarna har ett antagande att Waking Rest har lika stor betydelse som fysisk aktivitet, sömn och kost för vår hälsa. Hur som helst ett spännande ämne.
Personligen hittar jag reflektionstid under träning, långa fisketurer och när jag njuter av bastu och ett dopp i havet. Mindfulness och yoga kan fungera överallt såvida du inte blir avbruten. Vandringar och att vara ute i naturen är ett sista tips från PULS+.