PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

tisdag 13 november 2018

En samlad bild över allt som skrivs och delas. Finns det?

Hjärnan är ett hett och aktuellt ämne. Bloggen når snart ännu en milstolpe med 275,000 besökare. Det strömmar in massa ny forskning, nya projekt och modeller, inspirerande övningar, fantastiska koncept och utvecklande skolarbete. Fysisk aktivitet och goda livsstilsvanor påverkar vår hälsa och hjärna.

Det kan vara svårt att få en samlad bild över allt som skrivs och delas. 4-5 års praktiskt arbete, läsande, skrivande, samverkande och föreläsande har gett en djup kunskap över området. Väldigt mycket material på bloggen, men så mycket opublicerat. Det finns material för en bok eller två!

Strong Body Strong Mind samlar allt om fysisk aktivitet, goda vanor och hur det påverkar hälsa, välmående, hjärnan, de exekutiva funktionerna, prestation och inlärning.
- Den senaste forskningen. Skillnad på barn och vuxna.
- Pulsstudien 2018 om koncentration och arbetsminne på elever i åk 7 i Helsingborg
- Allt du gör och inte gör påverkar hälsa och hjärna. Hur hänger det ihop? The body-brain system.
- De mest omtalade skolprojekten och modellerna i Sverige, Norden, Holland, England och många inspirerande modeller i USA. En lokal, nationell och internationell utblick.
- Aktiva klassrum med aktiva pauser, flexibla möbler, BrainBreaks, övningsbank, för små barn eller stora ungdomar mm. Prova på olika varianter.
- Aktiva exekutiva klassrum med övningar som vässar de exekutiva funktionerna med övningar, aktiva pedagogik, aktiv matematik, hjärnsmart utformning, högfokus rum, repetition, sinnen, återhämtning, positiva känslor mm. Hur arbetar de med aktiv pedagogik i Naperville? 
- Mer daglig rörelse och mindre stillasittande. Hur bygger vi bort stillasittandet? Begränsa och effektivisera skämtid. All rörelse stärker hälsa, välmående och kognition. Exempel. 
- Pulsprojekt. Olika varianter, LRPE, Zero Hour, utrustning, fällor, tips, använda pulsutrustningen pedagogiskt mm.
- Förebygg stress, ångest och välmående. FaR dvs Fysisk aktivitet på Recept för barn och ungdomar.
- Beteendeförändring. Vikten av att samverka och samarbeta. Arbete med olika koncept som physical literacy, föräldrarnas påverkan, socioekonomisk bakgrund mm.
- Motivation, growth mindset och grit.
- Tonårshjärnan.
- Hjärnans ABC. Finns det en bruksanvisning?
- Goda vanor påverkar hälsa och välmående. Sömn, kost, tobak, droger, stress, ångest, fysisk träning, skärmtid, umgås med vänner, ha djupa svåra samtal, känslor, läsning, problemlösning, utomhusaktivitet mm formar oss mer än vi tror. Helhet delas upp i mindre konkretiserade fokusområden.
- Vad är mest aktuellt just nu? Hur ser trenden ut? Hjärtligt välkommen med på resan.

Strong Body Strong Mind riktar sig även mot företag, unga vuxna, studenter, vuxna och seniorer.

Boka via Arne.kastenbom@gmail.com.
Rekommenderar en aktiv föreläsning i kombination med workshops.
Det är ingen större mening att kopiera andras arbete rakt av. Låt oss bygga en modell som passar era elever och era förutsättningar. Vi plockar fram kraften av samarbete, drivet av glädje och lyckan av att alla vinner något.

PULS+ föreläsningar har sänts i SVT och UR.
Det finns en stor efterfrågan om hur vi utvecklat pulsprojektet. Senaste året har PULS+ deltagit i vetenskapliga pulsstudier där forskarna designat och mätt resultat. Efter att ha skrivit om hur motion och rörelse påverkar hjärnan i över 4 år, så har har allt det senaste och intressantaste samlats i föreläsningen och kursen STRONG BODY STRONG MIND.
PULS+ har föreläst för skolor i Sverige och Danmark, elevhälsa, nationella konferenser, internationella företag, föreningar, gym och studios, föräldragrupper, universitet mfl.
PULS+ har inspirerat skolor att starta framgångsrika pulsprojekt i Sverige och Danmark.
PULS+ initierat flera forskningsprojekt.
PULS+ har initierat slutsålda konferenser.
PULS+ har ett stort nätverk och har framgångsrikt fört samman olika kontakter, som i sin tur startar intressanta projekt.
PULS+ har legenden Paul Zientarski som mentor och vi har träffats flera gånger i Sverige och USA.
PULS+ har stöttat många av sina läsare med tips och råd. Ofta elever och studenter som gör sina gymnasie- och examensarbeten. Från olika länder.
PULS+ har läsare från hela världen.

Tips. Dagens brainbreak med koncentration som vi kan kalla för ”5 fel”. Dela upp gruppen i två led. Grupp 1 får i uppgift att i 30 sekunder studera grupp 2 tex ordning, kläder, kroppsställning el dyl. Sen vänder sig grupp 1 ryggen till medan grupp 2 ändrar fem saker, tex ändrar något i kläderna. Grupp 1 ska sen hitta fem fel. Extra: Diskutera hur svårt att det är vittne.