PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 24 januari 2018

Ny studie visar att ett enda 10-minuterspass förbättrar koncentration och problemlösning.

En helt ny studie visar att att ett enda träningspass på 10-minuter förbättrar koncentrationsförmågan och problemlösningsförmågan. Deltagarna har cyklat i medel- och högintensiv pulszon. Studien kan användas som argument till en kortare fysisk aktivitet innan ett prov eller någon annan kognitivt krävande situation i livet. Jag träffade nyligen en mattelärare på en väldigt studiemotiverad skola, som berättade att han brukade ta med sina högpresterande elever på promenad innan proven. Eleverna gillar det och känner sig mindre stressade när det är dags att prestera.
För många skolor kan det vara problematiskt att schemalägga pulsträning för alla. I synnethet när skolan är väldigt stor. Använd er av enstaka pulshöjande aktiviteter. Det finns belägg för att det ökar BrainPower! Studien fortsätter med att undersöka hur länge effekter varar, så det finns skäl att återkomma i frågan. Observera att det var en liten studie på 14 personer i åldern 19-24 år. Jag deltar i en betydligt större studie, med över hundra trettonåringar, där vi kör sju minuters pulshöjande aktivitet och där vi mäter koncentration, arbetsminne och inlärning i matematik. Det är otroligt spännande att se vad vi får för resultat. I studien cyklade de sig till svettnivån. I vår studie genomför eleverna enkla pulshöjande övningar i sju minuter och jag kan vittna om att svetten lackar i matematiksalarna runtom i staden.
Puls+ visade 2015/16 positiva förändringar på problemlösningsförmågan i matematik.
Puls+ visade 2016/17 positiva förändringar på koncentrationsförmågan.
Pulsstudiens resultat publiceras våren 2018.

Läs studien om hur fysisk aktivitet förbättrar koncentration och problemlösning: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028393217304591?via%3Dihub
Reportaget: Brief Bouts of Exercise Can Spark Big Bursts of Brain Power. Ten minutes of aerobic exercise improves focus and problem-solving abilities.
Ännu ett reportage här.

Puls+ motto: Brain Power - Unlock Your Full Potential!