PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 18 december 2017

2018 startar ett av världens mest omfattande forskningsprojekt om fysisk aktivitet någonsin.

2018 blir ett spännande år. För egen del så ska resultaten av pulsstudien i Helsingborgs stads skolor publiceras. Visar fysisk pulshöjande aktivitet i klassrummet resultat på koncentration, arbetsminne och inlärning? Jag kommer att föreläsa om studien, pulsträning och forskning på ”Den nationella konferensen om fysisk aktivitet 2018” i Stockholm. Vi ses kanske där? Jag har fortfarande förhoppningar att anordna en konferens med Dr John Ratey, som gjort ett enormt internationellt arbete om fysisk aktivitet och hjärnan. Han har öppnat för att komma till Sverige och Skandinavien. Det ligger flera stora idéer på arbetsbordet och vi får se vilka som blir verklighet. Varför inte fysisk aktivitet på recept? Psykisk ohälsa ökar lavinartat och det är dags att arbeta strukturerat på flera plan för att alla unga ska må bra.
Tillbaka till rubriken: 2018 startar ett av världens mest omfattande forskningsprojekt om fysisk aktivitet någonsin. Man ska undersöka den fysiska aktivitens effekt på kognition som kan påverkas av gener, ålder, kön, ålder, yrke mm och man kommer att använda den senaste tekniken med hjärnröntgen och dokumentera funktionella och strukturella förändringar. Forskningsprojektet ska bl.a. hjälpa läkare att ge individualiserade träningsprogram på recept. Spännande. Vi reagerar alla olika på träning. Generella råd är bra. Individuella är bättre.
Ibland hör jag personer sucka och säga att det inte behövs mer forskning. Jag håller med om att det inte behövs mer forskning för att införa mer fysisk aktivitet för både ung och gammal. Men hjärnan är otroligt komplicerad. Det som var sanning 1990 är osant idag. Utan forskning stagnerar världen. Nu tar bloggen ett välbehövligt jullov och är tillbaka 2018 med nya hjärnstarka krafter. Träning är bästa medicinen!