PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

tisdag 7 november 2017

Zero Hour. En bra start på dagen?

Hur får man bästa möjliga start på en dag/skoldag?
Time skriver om ”5 Ways to have a more productive morning according to science”.
1. Sömnen. Lägg dig i tid, stig upp tidigt och starta dagen när andra fortfarande snoozar. Are you an early bird? Grattis! (För äldre tonåringar nämns det tex i Vetenskapens Värld att ”later school starts” skulle vara bättre. Min reflektion.)
2. Starta dagen med meditation för att kunna fokusera på vad som ska hända.
3. Alternativt startar du dagen med fysisk aerob träning som stärker allt från minnet och tänkande till stresstålighet och depression. Du presterar helt enkelt bättre.
4. Ät en bra frukost. Ett tips är att äta bra protein som tex ägg och att undvika kolhydrater.
5. Utför dina svåraste uppgifter först.

Kan man arbeta med detta i skolan? Absolut! Zero Hour är ett utmärkt exempel.
Paul Zientarski, Phil Lawler och Phil Duncan genomförde Zero Hour på Naperville Central High School, USA. Eleverna började helt enkelt skoldagen tidigare och med fysisk pulshöjande aktivitet. Eleven tävlade inte mot andra utan utgick från sina egna förutsättningar. I Naperville hade faktiskt eleverna pulsutrustning långt innan de hade internet! Det var viktigt att alla elever kunde lyckas genom att arbeta i minst 65% av sin maxpuls. Efter den fysiska aktiviteten hade eleverna lektioner i krävande ämnen som språk eller matematik. Zero Hour visade på så pass positiva resultat (+17% jämfört med sömntutorna som fick +10.7%) så att man fortsatte utveckla konceptet till Learning Readiness PE, och det blev omtalat nationellt och internationellt när det omnämndes av Dr John Ratey.
Naperville Central High School har idag kanske USA’s smartaste och mest vältränade (fittest) elever. De har utvecklat idrottsämnet på många sätt under lång tid och har idag resurser i världsklass.
En elev som mår bra presterar bra.