PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 12 oktober 2017

Svar från Utbildningsdepartementet idag.

Jag skrev ett brev till Utbildningsdepartementet och fick ett svar idag. 
Det kom nyligen ett betänkande om en reformerad gymnasieskola och jag reagerade på att det inte nämndes något om Idrott & hälsa som vanligt. Eleverna på yrkesprogrammen behöver mer rörelse, fysisk aktivitet, ergonomi mm för att bli förberedda för ett ofta tungt yrkesliv. Anser man på fullt allvar att det räcker med 100 timmar idrott på ett yrkesprogram? 100 timmar på tre år? Här är en del av svaret:
"Promemorian om grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne på alla nationella program är nu remitterad. När remissinstanserna lämnat sina synpunkter kommer en lagrådsremiss att beredas och regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen under 2018. Promemorian innehåller inga förändringar avseende ämnet idrott och hälsa. I gymnasieskolan ingår idag minst 100 poäng idrott och hälsa obligatoriskt för alla elever, vissa har ytterligare obligatoriska kurser, samtidigt som en kurs alltid ska erbjudas som så kallat individuellt val."
Det är finns en enorm ovilja och okunskap, och det är det här vi har att kämpa mot. Never, never, never give up!