PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 20 april 2017

Övervikt och fetma ökar enligt en ny rapport.

Halva befolkningen är överviktig. Det enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten, som även visar att hälsoskillnaderna mellan låg- och högutbildade är fortsatt stora. Både den fysiska och psykiska ohälsan är nästan genomgående större bland personer som saknar gymnasial utbildning, enligt en rapport om Folkhälsans utveckling som Folkhälsomyndigheten idag lämnar till regeringen. Dessutom visar rapporten av drygt 51 procent av befolkningen i åldrarna 16-84 år är överviktiga eller feta. Tecken finns även på att den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland unga och människor som endast har förgymnasial utbildning. I ett globalt perspektiv är den svenska folkhälsan fortfarande god. Men skillnaderna speglas även i medellivslängden, som är kortare bland lågutbildade än högutbildade. Samma tendens finns i USA och bilden nedan är tagen från en konferens i Illinois i mars 2017.