PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 23 januari 2017

Vetenskapens värld 23/1 2017

Vilka motionsformer är positiva för hjärnan? Vetenskapens värld visade ett avsnitt där de berättade att raska promenader passar bra för äldre personer. Det stoppar hjärnan från att krympa och kan till och med få hjärnan att växa. Redan efter 10 veckor har de fått fler hjärnceller i hippocampus.
Ta en rask promenad med dina far- och morföräldrar. Det skyddar hjärnan bäst och det är den bästa present du kan ge dom. Dessutom är den sociala faktorn viktigare än man kan tro.


Även aktivitet som bordtennis är bra och det påverkar en annan del av hjärnan. De som spelat bordtennis i 10 veckor fick tjockare hjärnbark. De som spelade bordtennis fick mest känslomässiga förändringar och det påverkar välbefinnandet positivt. Deltagarna berättade om att de sover bättre och är mindre deprimerade. 
Även mat, att utmana hjärnan med kroki, spela instrument, dansa, lära dig ett nytt språk mm är nyttigt och starkt positivt för hjärnan, hälsan och välbefinnandet.