PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 7 september 2019

Hjärnan ser annorlunda ut hos den med adhd.

PULS+ har skrivit om det så många gånger. SVT och KI uppmärksammar en stor internationell studie där de undersökte ADHD-personers hjärnor.
Accumbenskärnan, dopamin och belöningssystemetsom har jag föreläst om på SVT Kunskapskanalen. Det är centralt men de ser att även att tex hippocampus är mindre hos unga ADHD-personer. Skillnaden är inte lika stor hos vuxna och man kan säga att hjärnan växer ikapp. Numera känner väl alla till att hjärnan är färdig i 25-årsåldern?

”With the largest dataset to date, we add new knowledge about bilateral amygdala, accumbens, and hippocampus reductions in ADHD.”

Studien? Den heter Martine Hoogman et al. Subcortical brain volume differences in participants with deficit hyperactivity disorder in children and adults: a cross sectional mega-analysis. The Lancet Psychiatry, 2017. Varsågod.
Bllden  är inte från studien utan ett exempel.