PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 11 september 2019

Uppdrag granskning: Den skadliga stressen kryper ner i åldrarna.

Den skadliga stressen går ner i åldrarna. Stressrelaterade ohälsa, svårighet med koncentration och minne, sömnproblem, tecken på utbrändhet mm kryper ner i gymnasieåldern. Det är i synnerhet ambitiösa och duktiga flickorna som drabbas. Siffrorna debatteras men de dramatiska ökningarna måste tas på allvar.
Stress påverkar hjärnan vilket PULS+ föreläser om både för unga som gamla.
Vilka hjärnstrukturer drabbad? Vilka bromsar har satts ur funktion? Vad innebär det att vara hjärntrött, stresskänslighet och få kognitiva problem? Det är något alla bör känna till och förebygga. Behöver jag säga att fysisk aktivitet är en pusselbit, men det finns flera. 

I den bästa gymnasieskolan arbetar man kontinuerligt med dessa frågor. Hur ser det ut på gymnasieskolorna där du bor? Mest troligt har de inte tid att arbeta med sånt som inte betygssätts. Tyvärr.
Ny teknologi visar hur hjärnceller förtvinar hos en person med utmattningssyndrom. Se Uppdrag granskning där experter uttalar sig om orsaker mm.
”Upplever stress i skolan p.g.a. höga krav på sig själv resp. ofta stressad på grund av läxor eller prov. Barn 10–18 år efter årskurs och kön, 2013–2014”


Kontakta PULS+ för att boka en föreläsning.