PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 16 september 2019

Helsingborg satsar på parasport och personer med funktionsnedsättningar.

Med 1,6 miljoner kr i stöd drar Helsingborg igång ett av Sveriges största projekt inom parasport (handikappidrott).
Projektet heter ”Fungera mera” och ett av målen är att fler föreningar ska kunna öppna dörrarna och erbjuda aktiviteter för alla.
Satsningen med projektledaren Josefine Thorén, ska pågå i 2 år. Det ska bli intressant att följa utvecklingsarbetet och vi håller tummarna för att satsningarna permanentas.
I veckan pågår dessutom EM i bordtennis (parasport) i Helsingborg.

Fakta om unga med funktionsnedsättningar:
- de idrottar och motionerar betydligt mindre än andra i samma ålder.
- ohälsa är nästan tio gånger vanligare bland personer med funktionsnedsättning jämfört med befolkningen i övrigt, enligt Folkhälsomyndigheten.
- så mycket som var femte ung person mellan 16 och 29 år motionerar aldrig, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med övriga i samma ålder. Det visar statistik från SCB.
- barn och ungdomar med funktionsnedsättning har dessutom sämre kostvanor och fetma är vanligare.
- de mår också psykiskt sämre än andra unga.
- i gruppen med funktionsnedsättningar nådde hela 30 procent färre rekommendationen. De var också betydligt mer stillasittande – cirka 90 fler minuter per person och dag.
- de med autism rörde sig minst, personer med fysiska funktionshinder lite mer och med utvecklingsstörning ännu lite mer.
- mest aktiva var de med hörselnedsättning. Men samtliga grupper rörde sig mindre än de utan funktionsnedsättning. De med autism väldigt mycket mindre.
- pojkarna var mer aktiva än flickorna. Men åldern visade sig spela en betydligt större roll än kön.
- med stigande ålder ser vi en väldigt kraftig nedgång. Det är precis samma mönster som finns i studier på unga utan funktionsnedsättning.
(Källa CIF)