PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 17 augusti 2019

Ny studie: Sociala medier påverkar inte psykisk ohälsa.

”En av medförfattarna till studien , Russel Viner från UCL Great Ormond Street Institute of Child Health säger i ett uttalande att forskningsresultatet antyder att sociala medier i sig inte orsakar skada, men att frekvent användande kan störa saker som har en positiv inverkan på den mentala hälsan, som sömn och träning.
”Samtidigt som ungdomar exponeras för skadligt innehåll, särskilt den negativa upplevelsen som kommer av att bli utsatt för näthat”.
Bob Patton, föreläsare i klinisk psykologi vid University of Surrey säger till CNN att detta betyder att strategier som går ut på att minska användandet av sociala medier för att få ungdomar att må bättre psykiskt kan vara verkningslöst.
”Det som krävs kan i stället vara att hitta strategier som hjälper mot näthat och bygga strategier som främjar en bättre sömn och träningsbeteende. Det kan minska risken för fysisk- och psykisk ohälsa”.
Källa Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan