PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 10 augusti 2019

Humans aren’t designed to be happy – so stop trying.

Tänkvärt, även om rubriken är svår att hålla med om. Hur skulle det se ut om man aldrig fortsätter försöka? Kan det vara så att man bara har några få riktigt lyckliga dagar i sitt liv? Vilken deprimerande tanke. Men det intressanta tycker jag finns i stycket om hur hjärnan är byggd. Evolutionen har gett oss en stor frontallob, områden med olika funktioner och designat oss för att överleva och föröka oss. Vi är inte konstruerade för att vara konstant lyckliga. Kan det vara så att negativa och deprimerande tankar har varit viktigare för vår överlevnad?
Om du känner dig olycklig ibland så är det i högsta grad naturligt. Det i sig kan göra det lättare att hantera och acceptera. Fluktuationerna av känslor är en del av livet och har olika betydelse för att hantera vår vardag.
Läs reportaget här.