PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 3 april 2019

Norska barn och ungdomar sitter fortfarande för mycket!

Ungkan-undersökningen på ca 9500 barn i åldrarna 6, 9 och 15 år visar att de fortfarande sitter still för mycket! Barn och ungdomar har inte blivit mer aktiva trots tydliga mål för ökad fysisk aktivitet. Trenden är bekymmersam och forskarna såg liknande siffror i undersökningarna 2005 och 2011.
En skillnad är att 9-åringar är mindre fysiskt aktiva nu. Helsedirektoratets rekommendationer är att barn och ungdomar ska vara fysiskt aktiva i medel- och högintensiv zon i minst en timme/dag. Inte ens hälften av 15-åringarna når det målet. Forskarna menar att så lite som 10-minuter pulsträning/dag i skolan skulle göra stor skillnad.
Kanske dags att sluta snacka och börja agera på bred front!! 14 år av ökat stillasittande och fysisk inaktivitet. Jisses!

Källa: Norska idrottshögskolan.
(Deltagarna gick med aktivitetsmätare i en hel vecka, vilket ger mer objektiva värden än enkäter).