PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 18 mars 2019

Stressa inte, men skynda dig allt vad du kan!

Stress är ett aktuellt ämne. Akut stress påverkar många system i kroppen. Det finns en viss logik i att matsmältningen, tillväxten, lusten, immunförsvaret, känsel och kognition påverkas. När får stressreaktionerna en skadlig verkan? Om du oavbrutet mobiliserar energi för att bekämpa inbillade faror, så undergräver det hälsan. Varningssignaler negligeras. Blodtryck, magsår, mensrubbningar, tillväxt, spermienivåer och mindre testosteron är några biologiska reaktioner. Hjärnan som i början fungerar med stegrad skärpa kan med tiden påverkas negativt. Hjärncellerna dör i snabbare takt. Det blir en obalans i kroppen och det gäller att kunna slå på och stänga av systemet.
Hur stänger du av?
Varför drabbas vissa inte av massiva doser av stress?
Spelar det roll om du föds fattig?

Vill du veta mer om stresshantering? Kontakta PULS+.