PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 27 januari 2019

Den farliga glömskan!

Sverige har fått en ny minister med ansvar för idrottsfrågor.
Amanda Lind har hamnat i hetluften direkt och bombarderades med frågor om kultur och demokrati. Nya kulturministern har också hand om ungdoms- och idrottsfrågorna. Men när hon fick chansen att tala om sin roll under pressträffen i Riksdagen sa hon ingenting om idrotten. Hur kunde hon missa det?
Sydsvenskan/HD hade en lång krönika idag om den farliga glömskan. Inte ett ord om idrott. Inte ens i titeln. Det säger en del om vad vi har att brottas mot och hur politiker och journalister värderar idrott och fysisk aktivitet. Idrottspolitik handlar inte bara om OS. Har ni glömt?

Innan valet ställde SVT frågan: ”Vad är den mest prioriterade idrottspolitiska frågan?”.
Socialdemokraterna: Alla ska ges möjlighet att idrotta.
Moderaterna: Nå fler från socioekonomiskt utsatta förhållanden.
Miljöpartiet: Stödet ska fördelas jämställt.
Centerpartiet: Låt idrottsföreningar komma till skolan.
Liberalerna: Mer idrott i skolan.
Vänsterpartiet: Staten ska sätta upp mål.
Kristdemokraterna: Mer idrott i skolan.
Sverigedemokraterna (ur partiets partiprogram): Satsa på idrott.
Enligt SVT’s reportage vill partier öka antalet timmar i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Regeringens förslag på 100 timmar fler (till 600 timmar under hela grundskoletiden) stöds av MP, S,M, L och C (som kan tänka sig ännu fler timmar).
KD vill höja med 200 timmar och SD vill utöka idrottsundervisningen till ”fysisk aktivitet varje dag”, som väl skulle innebära bra mycket mer än 600 timmar.
V vill inte ge någon exakt antal timmar i timplanen, men driver frågan om fysisk aktivitet varje dag, dock inte nödvändigtvis inom idrottsämnets ram.

PS. Reportaget ”Den farliga glömskan” handlar inte om idrott, utan om andra viktiga frågor.

Definition för idrott enligt Wikipedia:
”Idrott är en form av kroppslig aktivitet, ofta med inriktning mot tävling eller kroppslig träning. Några exempel på idrotter är handboll, bandy, fotboll och skidsport. Idrott innefattar även fysiska aktiviteter som saknar tävlingsmoment, inklusive motionsidrotter som joggning, stavgång och aerobics.”