PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 29 januari 2018

Move and learn.

Kan barn lära sig att läsa och räkna under idrottslektionen? Är det inte bättre att sitta ner och plugga? Får barn bättre fokus när det är studiero? Jag fyllde idag i en enkät från min arbetsgivare som handlade om studiero och det är klart att en viss form av rörelse kan störa och försämra inlärning.
Men jag har under åren stött på flera bra exempel på hur man kan röra på sig och lära sig samtidigt. I reportaget från Michigan USA kan du läsa hur man kan använda Action Based Learning. Jean Blaydes Moise, som ligger bakom Brainbreaks mm, har utvecklat strategier och koncept som pedogerna kan använda i klassrummet.
När jag hade kontakt med Dr Ratey så rekommenderade han en annan tvåårig studie som fått stort genomslag i Europa och USA. Move and learn passar i synnerhet de yngre barnen och vissa ämnen bättre än andra. Hur kan man använda move and learn? Hur kan man arbeta strategiskt och vilka koncept är framgångsrika? Boka en intressant föreläsning om framtidens klassrum där vi utvecklar konceptet Move and Learn via Arne.kastenbom@helsingborg.se.