PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 28 september 2017

The Body-Mind Connection del 5: Unlock your full potential! Med dagsfärskt reportage och citat från Dr Ratey!

I avsnitt fem funderar jag kring hur man kan konkretisera forskning från neurovetenskapen, hälsa, utbildning, inlärning mm. Hur kan man använda det i en föränderlig och komplex skola? Här kommer fem punkter som alla skolor borde utveckla, få tid och möjlighet att integrera för ett bättre lärande och ett ökat välmående. Precis när jag skrivit klart texten, så länkade vår tids största expert Dr John Ratey ett reportage om hur fysisk aktivitet kan påverka självkontroll. Världen är bra liten. Vilket sammanträffande. Läs vad Dr Ratey citerade.
1. För det första måste alla förstå vad som händer i hjärnan och hur formbar den är. Skolan ska givetvis utgå från hur hjärnan fungerar. Du har väl hjärnkoll på det?
2. För det andra måste alla inse sin fulla potential och öka motivationen genom att arbeta bl.a. med growth mindset och grit.
3. Vad är intelligens? Utveckla din mentala förmåga och tänkandet.
4. Min käpphäst dvs the body-brain system. Hur påverkas inlärning av fysisk aktivitet, kost, stress, sömn mm? Hur kan du skapa mer energi, blir hjärnstark och öppna upp din fulla förmåga? Inlärning är komplext, men tesen är att du ska involvera hela människan för att maximera inlärning och må bra samtidigt. Framtidens skola kommer att vara byggd för hela människan och då har rörelse, välmående och hälsa en central roll under hela skoldagen. Det är hjärtat som får inlärningen att blomstra.
5. Metakognition dvs att du är medveten om en del av dina egna tankar och hur du kan påverka dom. Metakognition sitter i prefrontala cortex och metaanalyser visar att fysisk pulshöjande aktivitet påverkar samma område i hjärnan och i synnerhet koncentrationsförmågan och de exekutiva funktionerna. När man lär eleverna att bli mer metakognitiva, så öppnar du hjärnans exekutiva kraft och deras förmåga att planera, organisera, ha självkontroll, strukturera, handla, motivera, koncentrera, fokusera på rätt sak, fördela och hålla kvar uppmärksamhet och avsluta uppgifter mm.
Skapa Brain Power.
Ta kontroll över din inlärning.
Välj den bästa strategin för att lösa de uppgifter som du har framför dig.
Välj när du ska fokusera och prestera maximalt under dagen.
Öppna din fulla potential.
Skapa ny Brain Power.
Reflektera över hela din dag. Och natt.
Hitta en jämvikt mellan att prestera maximalt och att må bra samtidigt.