PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 17 juni 2017

En hälsosam aktiv positiv livsstil varje dag!

Kort version:
Uppgiften är att under tre veckor genomföra ett individuellt hälsoprojekt. Du ska först genomföra hälsotestet och efter det göra en teoretisk planering för 21 dagar under april. Du ska lämna in planeringen till mig på arka1000@utb.helsingborg.se.
Du startar senast vecka 15 och lämnar hälsotest, planering, dagbok, intyg, bilder, sammanfattning, resultat och reflektioner senast 31 april. Målet är att förändra något i din livsstil så att du mår bättre, blir piggare, gladare och presterar optimalt. Vad vill du förbättra under tre veckor? En del som ska vara med är daglig fysisk aktivitet i minst medelhög intensitet, vilket innebär minst 60 minuter där pulsen går upp. Variera gärna träningen. Några kommer att utmana sig i att komma igång med styrketräning medan andra kanske njuter av bra aktiviteter ute i vårsolen? Du ska dessutom välja något område från ditt hälsotest tex rökning, kost, sömn, stress, ångest, psykisk ohälsa, umgås med vänner, vara mindre uppkopplad, vara ute i vårsolen osv. Skriv ner ett vettigt mål för tre veckor, gör en bra planering och BESTÄM DIG för att hålla detta under 21 dagar! Rökning är nog det dummaste du kan göra för din hälsa, och då tycker jag att du ska ha med det i ditt projekt på något sätt. Välj själv hur. Läs om hur din livsstil styr hur din hjärna fungerar.

Motivation är viktigt för alla. Det talas mycket om att man ska ha grit. Vad är det? Läs en bra sammanfattning och konkreta råd du kan använda här.
Vad ska du göra? När börjar du? Var? Hur ska du genomföra projektet? Varför?
På den här bloggen så hittar du enormt mycket fakta om fysisk aktivitet och hur det påverkar hälsa och hjärnhälsa. Du hittar även en hel del bra reportage, filmer, elevmaterial mm bland etiketterna i kolumnen till höger. Lycka till!
Tips:
Överläkare Anders Hansen tips mot stress och vardagsångest. 

Några tips om mental träning och avslappning: