PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 29 mars 2015

PULS
Träna lite hårdare - bli mycket friskare och smartare!

Vi sitter still alldeles för mycket. Vår kropp och hjärna mår inte bra av att sitta still 16 timmar om dygnet och sen sova resten. Svenska gymnasiet har nästan minst idrott i Europa, och för många gymnasieungdomar är idrotten det enda tillfället där de får en pulshöjande träning. I många fall är det alldeles för lite aktivitet även på idrottslektionerna och på gymmet.

Pulshöjande träning är rena hälsokuren för både kropp och hjärna! Träna med rätt intensitet,så att träningen blir så effektiv som du önskar.
Konditionsträning är bra för bl.a:

- Blodcirkulationen, sänker blodtrycket, stärker hjärtat och lungor.
- Det ökar ämnesomsättningen och är fettförbrännande. Efterförbränningen av fett blir högre vid högintensiv konditionsträning.
- Det ökar styrkan i lederna.
- Det förbättrar din balans, benstomme
- Din mentala hälsa blir bättre. i många fall kan fysisk träning ge lika bra resultat som en del mediciner! Hård träning sätter fart på dopaminet i hjärnan. Dopaminet är en signalsubstans som ökar välbefinnandet. Andra må-bra-hormon som ökar är serotonin och endorfiner.
- Pulshöjande träning är bra för inlärningen. Studier visar att barn och ungdomar fått upptill 40 procent bättre resultat i teoretiska ämnen om de haft pulsträning före teorilektionerna!
- Pulsträning syresätter din hjärna och gör den klar för inlärning. Hjärnan är plastisk och kan påverkas. Hastigheten av signalsubstanser mellan synpaserna ökar och detta påverkar just inlärningen avsevärt. Hjärncellernas förmåga att ta emot signaler ökar. Det bildas till och med fler nya hjärnceller!
- Du kan koncentrera dej och fokusera bättre efter ett pulspass.
- Pulsträning gör att du kan fördela din uppmärksamhet bättre, ökar motivation till handling, ger samband mellan orsak och verkan, skapa strukturer och gör det lättare att planera efter mål och mening.
- Hårdare pulsträning förbättrar minnet eftersom det påverkar bl.a.  hippocampus.
- Högintensiv pulsträning påverkar samma område i hjärnan som matematik, och det finns många studier som visar på bättre resultat och måluppfyllelse i matematik.
- Ungdomar med ADHD kan koncentrera sej bättre efter pulspassen.
- Om träningen är självvald och meningsfull så ökar resultaten.

Vilken intensitet ska du träna i?
På idrottslektionerna pratar vi om fyra olika pulszoner, intervaller och mjölksyratröskelträning. När vi tränar kondition så ökar cellerna förmåga att ta emot syre och producera energi. Detta höjer successivt mjölksyratröskeln. Högintensiv träning gynnar typ 2 muskelfibrer. Dess ger kraft och styrka. Även vanlig styrketräning i gymmet gynnar typ 2 muskelfibrer, och det innebär att bodybuildare mfl bör träna högintensiv konditionsträning.
Högintensiv träning stimulerar kroppens naturliga anabola hormoner som testosteron och tillväxthormoner.

Teknik och bålstyrka är viktig i all träning, och det gäller även i detta fall.
Variera träningen och hitta nya utmaningar. Högintensiv träning varannan dag kan räcka för normal träning. Planera din träning för bästa effekt.
Man har sett att de som tränar med hög intensitet tycker att det är mer givande, och då är det lättare att hålla motivationen uppe.

Långa intervaller 4x4 minuter med en-fyra minuters vila har visat sej ge mycket bra effekt. Det finns många olika former av högintensiv träning som tabata, HIT, crossfit och det går att lägga in högintensivt intervaller i nästan alla träningsformer. Prova lägg in det mitt i simpasset, i slutets av spinningen eller i boxningsträningen mm.

Maxpuls och arbetspuls går vi igenom på lektionerna.
Vilopulsen är den puls som du har på morgonen när du är avslappnad. Ta din vilopuls precis när du vaknat. En normaltränad har ca 60 slag/minut, en vältränad ca 50. Snittet i Sverige ligger på ca 70-75 slag/min. En elitidrottare kan ha så låg vilopuls som 30-40 slag/minut.