PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 8 april 2015

Puls+ 2015/16

PULS+ 2015/16.

Rönnowska skolan genomför ett unikt pilotprojekt på El- och energiprogrammet under läsåret 2015/16.
Pilotprojektet, som kallas för PULS+, går ut på att med utökad pulshöjande fysisk aktivitet förbättra inlärningen i matematik. Det innebär att eleverna får en timme mer idrott/vecka.

Målet är att få en effektivare inlärning under lektionerna och på det sättet förbättra elevernas studieresultat.
Det finns mycket forskning på området, framförallt inom hjärnforskningen.
Mycket av inspirationen kommer från Naperville High School, Illinois, där man efter pulsträning fick upp till 93% bättre resultat i matematik och 52-56% % bättre resultat i språk.
British Journal of Sport Medicin summerade 2014 alla resultaten fram till idag när det gäller fysisk träning och barn, ungdomar och unga vuxnas tankeförmåga direkt efter träning eller motion där främst pulsen och hjärtat arbetar. De kom fram till att barn och ungdomar tänker klarare efter motion och träning.
De första effekterna ska enligt studierna märkas redan efter 10-15 veckor.
Pilotprojektet vilar således på en vetenskaplig grund.

Eleverna i åk 1 på El- och energiprogrammet kommer att få utökad idrott med 60 minuter/vecka, vilket innebär ca 40 procent mer schemalagd idrott.
Samtliga idrottslektioner och pulspass är schemalagda precis före matematiklektionerna. Själva pulsmätningen kommer att ske med den senaste tekniken. Eleven kan se sin arbetspuls och pulszon under och efter lektionen. Föräldern kan också logga in på hemsidan och på ett enkelt sätt stödja skolarbetet.
Att genomföra detta på gymnasienivå är tämligen unikt. Rönnowska skolan är i alla fall tvåa i Sverige.

Att mäta förändringarna är intressant. Bättre studieresultat är det primära målet.
Vi vill, om möjligt, även mäta förändringar i problemlösningsförmågan i matematik, arbetsminnet, motivation mm.
På längre sikt vill vi stimulera elever, personal, skolledning och beslutsfattare att integrera fysisk aktivitet som en naturlig del i skolan och i vardagen.
All inlärning av färdigheter och kunskaper borde utgå från hur hjärnan fungerar. Hjärnforskningen att den forskning som kanske gått framåt mest det senaste decenniet, och det finns mycket som skolan kan ta till sej framöver.
Livsstilsfaktorer som stress, sömn, mat och vardagsrutiner påverkar också hjärnan, inlärning, välmående mm.

PULS+projektet har fått ett positivt gensvar även utanför Rönnowska skolan.
Jag har knutit till mej Gustaf Andersson, som han har en rådgivande roll i projektet. Gustaf har bl.a. varit projektledare för det uppmärksammade Bårslövsprojektet 2014.
Vi har samverkan med andra skolor i Sverige och Danmark.

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap, och Ingegerd Ericsson, docent i  idrottsvetenskap på Malmö Högskola har en rådgivande roll i PULS+projektet. Paul Zientarski från Naperville Central High School USA, är min mentor och det är en ära att Dr John J. Ratey USA följer  hur det går för oss!

PULS+ länkar ihop puls och matte, kondition och inlärning, det ska ge ett mervärde och förbättrade studieresultat. Plusset kan även stå för att man ska ta i lite mer, anstränga sej mer, mera GRIT. Det rimmar på H+ och associerar till nytänkande och Helsingborg. Plus kan också innebära ökad fysisk aktivitet och ökad samverkan nationellt och internationellt. Sen ser det ju skoj ut med ordet pulsplus. Den sista bjuder jag på.

Arne Kastenbom
Idrottslärare
Projektansvarig för ”PULS+" på El- och Energiprogrammet
Rönnowska skolan
arne.kastenbom@helsingborg.se