PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 18 oktober 2019

Sanning! Vilken sanning? Vems sanning? Vinnarens sanning?

Korrekt kommunikation av vetenskap och forskning är både viktigt och utmanande. Inom komplexa områden som tex hjärnan, kognition, inlärning, folkhälsa, livsstil och goda vanor finns det både fakta och ovisshet. Varför finns det så lite forskning inom vissa fält? Kan forskning på djur automatiskt gälla människor? Forskning på äldre gäller väl inte barn, eller?

Områden med lite forskning har dels problem med att skeptiker sår frön av osäkerhet, tex om rörelsesatsningar i skolan, och dels att en del drar för långtgående slutsatser av osäker forskning kanske för att profilera sig själv.

Vilken forskning är sann och bevisad? Poängen är att forskning ofta utmanar etablerade sanningar.
Enstaka studier kan vara bra, men det behövs en samlad bild. Ger metaanalyser och systematiska översikter en bättre bild? Vilken forskning är relevant för dig? Låter det ibland för bra att vara sant? Då är det oftast det.
Var kritisk, kolla källor, gå igenom studiens design, metod, resultat och analys. Ta upp forskning som visar på motsatta resultat.
Många är färgade och partiska för egen vinnings skull eller för att det helt enkelt stärker din subjektiva uppfattning. Ifrågasätt, var kritisk och ta hjälp av forskare inom aktuellt område. Det är viktigare än du tror.

Era satsningar ska vara hållbara, meningsfulla och trovärdiga. Brist på proportionalitet skapar myter och skadar mer än det gör nytta.

Finns det ett vetenskapligt stöd för fysisk aktivitet kopplat till barn och ungdomars hjärnhälsa? Absolut. Det hittar du här. Läs, fundera, ifrågasätt, skicka dina mest kritiska frågor till PULS+, utveckla och kom så nära sanningen som det bara är möjligt. Det ger många vinnare.