PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 7 oktober 2019

Policyer om fysisk aktivitet och utomhusvistelse kan främja förskolebarns fysiska aktivitet.

Jag skrev häromdagen om ”Gympa på schemat ska få Stockholms förskolebarn att röra sig mer”, och här kommer på begäran själva studien.
Slutsatsen är att policyer för fysisk aktivitet och främjandet av tid utomhus är viktiga faktorer att beakta för att öka förskolebarns fysiska aktivitet. Snittålder på barnen var 4,7 år. Även andra faktorer som förskolegårdens storlek kan ha betydelse.
Både svensk och internationell forskning visar att en stor del av barnen inte når de rekommenderade nivåerna dvs 60 minuter medel- och intensiv fysisk aktivitet/dag. Tyvärr en trend som letat sig ner till våra små pojkar och flickor. Forskarna på Karolinska Institutet skriver vidare att ”Fysisk aktivitet hos barn i förskoleåldern är kopplat dels till minskad risk för att utveckla kroniska sjukdomar, dels till förbättrad mental och kognitiv hälsa”.