PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 22 augusti 2019

Missa inte nya metastudien: Sitt less, move more and more often.

Den här studien är bra!
Bättre än de flesta tror.
Varför?

En ny översikt och metaanalys med studier med objektiva mätningar på 36000 vuxna och äldre visar att den totala mängden fysisk aktivitet, oavsett intensitet, och mindre stillasittande minskar risken för förtida död.
Studien är bra efter den visar ett dubbelt så starkt samband än vad självrapporterade och subjektiva studier visat förut. Det spelar mindre roll vad du gör så länge du rör på dig. Cykla till jobbet, hämta utskriften på en skrivare längre bort, ta en lunchpromenad och avbryt stillasittandet varje halvtimme är några enkla tips. Metaanalysen visar att 300 min lågintensiv rörelse per dag och 24 minuter medelintensiv fysisk aktivitet minskar risken för dödlighet med 50 resp 60%.  Över 9,5 timmes stillasittande/dag ökar risken. Detta gäller vuxna och kan inte överföras på barn och ungdomar.

Vi vet att fysisk aktivitet och träning är positivt för hälsa och välmående. Den här metastudien stärker bevisen om ett område som har mycket svagare vetenskapligt stöd. Ibland hör man etablerade forskare säga att träning förlänger livet. Ta sådana uttryck med en nypa salt. Det är lätt att man slänger sig med fel formuleringar. Samtidigt så tolkar inte Svensson ordet på samma sätt som kritiska forskare?

Läs studien av en av våra absolut bästa fysiologer Ulf Ekelund mfl här.

Redigerad 24/8: SVT har gjort en intervju med Ekelund om den svensk-norsks metastudien.Och forskarnas budskap utifrån resultatet kan sammanfattas kort och enkelt:
”Sitt mindre och rör dig mer och oftare.
– Ja, all aktivitet räknas och är positiv. Ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan, cykla eller gå om du kan – allt adderas, säger Ulf Ekelund.”


” Vi kan till exempel se att gruppen som var mest aktiv hade en fem gånger mindre dödlighet än gruppen som var minst aktiv. Styrkan i det sambandet är betydligt starkare än vi kan se i tidigare studier som bygger på självrapporterade data, säger Ulf Ekelund.
Störst riskminskning på dödligheten såg man vid 300 minuter lätt fysisk aktivitet, som matlagning och långsamma promenader, om dagen eller 24 minuter av medel till hård fysisk aktivitet om dagen – till exempel raska promenader, löpning eller att lyfta tunga vikter.”
Läs reportaget här.