PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 25 maj 2019

Är det en myt att aktiva klassrum stärker inlärning?

Pedagoger vill ha arbetsro i klassrummet. Rörelse skapar ibland oro och distraktioner. Stillasittande och tystnad belönas i ett öppet klassrum. Pedagoger ska givetvis vinna arbetsro och inlärning, men ibland vittnar pedagoger om motsatt effekt. Skolor kan införa rörelse i klassrummet på olika sätt. Kallade det för aktiva klassrum, brain breaks eller klassrumsbaserad fysisk aktivitet om du vill, men ger det någon effekt på inlärning? Finns det studier på det eller är det ännu en myt? Är det lönt att köpa in stå-bord eller ger det bättre resultat att sitta ner och studera intensivt? Ljud, rörelse och distraktioner stör optimal koncentration och barn som har koncentrationssvårigheter är de stora förlorarna. Eller är det tvärtom? Exprimentera inte utan bygg skolan på väl beprövad erfarenhet. Finns det evidens? Kontakta PULS+ för mer information.