PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 10 mars 2019

Studie bekräftar: Träning effektivt mot depression.

Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och minskad risk för depression. Enligt Läkartidniningen har det lika stor betydelse som medicin och KBT när det gäller att förebygga mild depression. Nu visar en stor brittisk studie på över 600,000 personer att fysisk aktivitet även skyddar mot återinsjuknande i depression. För ett par dagar sedan skrev jag om en systematisk översikt som visar att vår svenska modell av Fysisk aktivitet på recept verkar fungera.

Läs SvD-reportaget, där överläkaren säger att ”Man behöver använda den friska kroppen för att se till att den drabbade hjärnan får hälsoeffekter”. Huddinge sjukhus har ”skapat en metod, som går under namnet Braining – training for the brain – där patienterna får träna tillsammans med personalen” och ”olika former av enkel pulshöjande träning, som vattengympa, stavgång och motionsgympa”.

SvD publicerar idag artikeln ”Studie bekräftar: Träning effektivt mot depression”. ”- Den visar på ett mer övertygande sätt än tidigare studier att träning skyddar mot återinsjuknande i depression, säger Lina Martinsson, som är överläkare och psykiater vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.”