PULS+
PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.
Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.
Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.
Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.
PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.
Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.
Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.
söndag 31 mars 2019
Ny studie visar att motion är viktigare än diet för att bibehålla viktnedgång.
Dieter och nyårslöften leder ofta till jojo-bantning. Tappad vikt går upp när man återgår till vanlig kost. Finns det sätt att undvika det utan att gå på livslång viktväktardiet? Det finns inget givet svar. Arvet och miljön samverkar.
För det första så ska du inte haft fetma som barn. De feta barnens fettceller är förändrade vilket orsakar större risk för fetma som vuxen. Det finns siffror som säger att 80% av de som är feta som barn blir feta som vuxna.
För det andra bör titta över din livsstil. Negativ stress, sömnsvårigheter mm leder till överviktsproblem.
För det tredje så måste man givetvis undvika skräpmat (ultraprocessad mat mm). Kostens betydelse är odiskutabel.
Men.
För det fjärde visar en ny studie att gruppen som motionerade och rörde på sig mer (~12,000 steg/dag) har lättare att bibehålla viktnedgång. Den gruppen förbrände 300 kcal/dag mer än de andra, varav 180 kcal/dag berodde på den fysiska aktiviteten. Studien är ett steg i rätt riktning, men det finns mycket kvar att bevisa. Kanske funkar det för dig? Om inte annat så vinner du andra positiva hälsoeffekter.
Blir verkligen befolkningen fetare eller är det en myt? Se utvecklingen i USA.