PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 9 januari 2019

Trendspaning 2019: Rörelse = Quick Fix!

Trendspaning 2019: Daglig rörelse blir årets quick fix!
Forskning visar att de största hälsovinsterna som görs är då man ökar sin fysiska aktivitet från inaktiv till aktiv. I praktiken betyder det 30 minuters rask promenad fem dagar/vecka. Det är inte svårare än så. 
Lägg till några pulshöjande aktiviteter och komplettera med styrka, rörlighet och balans för ännu fler hälsovinster. 
Tänk på att:
- Kurvan är brant i början men planar därefter ut mer och mer.
- Mycket stillasittande och inaktivitet är mer skadligt för vuxna än de flesta tror. Det har visat sig att en person som tränar 30 minuter/dag, men i övrigt är stillasittande under resten av dagen utsätter sig för större hälsorisk än en person som har en rörlig vardag men i övrigt inte tränar. Rör på dig hela dagen. Avbryt stillasittandet varje halvtimme. Rör på dig några minuter. Det är en quick fix för kärlhälsan, Små förändringar är guld värda. Ta trapporna. Cykla till butiken. Bygg in en aktiv livsstil. Daglig rörelse har större betydelse är du anar!
Regeringen har lanserat satsningen ”Samling för daglig rörelse” som bla resulterat i 100 timmar mer Idrott & hälsa i grundskolan från och med höstterminen 2019. Ska skolor införa mer av samma eller ska behövs det en ny syn på fysisk aktivitet?
- Stillasittande, inaktivitet och överdriven skärmtid är även dåligt för hjärnan. En studie jämförd tre grupper. Grupp 1 arbetade stillasittande i fyra timmar och fick endast resa sig för akuta toabesök. Grupp 2 promenerade i två minuter varje halvtimma. Grupp 3 arbetade stillasittande i två timmar och promenerande sedan i åtta minuter? 
Blodflödet till hjärnan mättes. Vilken grupp fick bäst resultat?
För en gångs skull verkar det finnas en quick fix! Sätt på en påminnelse och ta en magisk tvåminuters promenad varje halvtimme.

2 minuters rörelse varje halvtimme stärker din hälsa och hjärna!
2 minuters är en sällsynt Quick Fix för hälsa och kognition!

Hur mycket ska man röra på sig? Läs mer om vuxna och barn/ungdomar.
En ny metaanalys på över 1 miljon kvinnor och män visar att 60 minuters fysisk aktivitet eliminerar den skadliga effekten av 8 timmars inaktivitet. På vuxna. Det är en av de bästa studierna 2018!

Vill du veta mer om fysisk aktivitet som quick fix? Kontakta PULS+.