PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

lördag 12 januari 2019

Sömnproblemen har ökat med 500% på 10 år.

Rubriken ovan är ett citat från gårdagens Skavlan. Här kan vi tala om en lavinartad försämring! Tyvärr stämmer den med min subjektiva uppfattning från skolans värld.
Hur stoppar man en lavin??
Hur påverkar överdriven och konstant uppkoppling hjärnan, sömnen, psykiska hälsan, inlärning mm. Att sömnbrist påverkar oss negativt är självklart.
När man studerar statistik om stillasittande, fysisk inaktivitet, psykisk ohälsa och sömnproblem så verkar de sammanfalla med de senaste årens digitalisering och smarta telefoner. Det ger hjärnan belöning i form av små dopaminduschar och gör oss beroende.
Skärmhjärnan och popcornhjärnan kommer, som jag förespått, bli en snackis 2019. Små barns och tonåringars hjärnor är väldigt plastiska och formbara. Hur påverkar överdriven passiv skärmtid barns hälsa och hjärna? Vi ser redan en del av resultatet. Det är ett stort experiment på våra barn.
Ungdomar som har sömnsvårigheter under en längre period behöver hjälp med att bryta dåliga vanor. Ge hjärnan och kroppen en chans att vila. Vila kan innebära mer fysisk aktivitet.
Påverkar fysisk aktivitet sömnen? Forskning visar på olika resultat. Vilken typ av fysisk aktivitet kan ge bättre sömn? En studie från 2018 visar att högintensiv träning ger positivare effekter på sömn än medelintensiv arbete.
Vill du veta mer? Kontakta PULS+. Föreläsningen Strong Body Strong Mind tar upp sömnens och goda vanor och deras betydelse för hälsan och inlärning. Allt hänger ihop. Sambandet mellan kropp och hjärna kallas för the body-mind connection.