PULS+
PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.
Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.
Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.
Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.
PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.
Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.
Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.
torsdag 8 november 2018
Ny studie: Ett stillasittande arbete och fritid är dåligt för din hjärna.
Grupp 1 var stillasittande i fyra timmar (endast toabesök var tillåtna).
Grupp 2 avbröt stillasittandet efter trettio minuter och promenerade på löpbandet i två minuter.
Grupp 3 var stillasittande i två timmar och promenerade i åtta minuter.
Vilka fick bäst resultat?
Blodflödet till hjärnan minskade efter fyra timmars stillasittande. När deltagarna rörde på sig så återgick blodflödet till hjärnan till det normala. Det intressantaste var att grupp 1 fick bäst effekt. Det verkar för en gångs skull finnas en quick fix! Sätt på alarmet på telefonen var trettionde minut och ta en kort runda. Upp och hoppa! Två minuters rörelse. Det behöver inte vara högintensivt, utan en enkel promenad gör susen! För bättre prestation och bättre hjärnhälsa. För din egen skull.
Detta var en studie på vuxna. Gäller samma sak för barn?