PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

tisdag 10 april 2018

Ny studie om "Later Schoolstarts".

Later School Start Times Really Do Improve Sleep Time!Sömn är otroligt viktigt. Jag träffade Lunds Universitet och Dr Kelly från Oxfords Universitet för ett par år sedan, och fick frågan om vi var intresserade av att vara med i en studie om "Later Schoolstarts". Tyvärr hade vi inte möjlighet då, men jag anser att sömn är en av de faktorer som påverkar ungdomarnas välmående och prestation mest. Sömnproblem är ett stort problem och givetvis en fråga som måste behandlas i skolan.
En ny studie visar att om man senarelägger skolstarten med endast 45 minuter så ger det positiva resultat. Motståndarna säger oftast att det är meningslöst eftersom ungdomarna lägger sig senare om de börjar senare. Det är en klyscha som oftast okunniga slänger ur sig utan att ha någon större insikt och kunskap. Hur som helst så kan det vara en viktig pusselbit? Läs mer om studien här,
"Summary: Researchers reveal later school start times improve sleep quality in children. 
Source: Oxford University Press USA. A new study in SLEEP, published by Oxford University Press, indicates that delaying school start times results in students getting more sleep, and feeling better, even within societies where trading sleep for academic success is common.The study aimed to investigate the short and longer-term impact of a 45-min delay in school start time on sleep and well-being of adolescents." 
Conclusion: Delaying school start time can result in sustained benefits on sleep duration, daytime alertness, and mental well-being even within a culture where trading sleep for academic success is widespread."