PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 2 februari 2018

46 percent of Americans say they could not live without their smartphones!

Vi har nog känt av beroendet själv? Varje stund av väntan fylls av mobilen. Den dyker upp på toaletten, i väntan på bussen, i kön på ICA, på middagar osv. Det händer ofta att elever hellre sitter med sina mobiler än att de umgås. Det gäller även oss vuxna.
Men hur många gånger rör vi egentligen mobilen varje dag? 1000 gånger/dag? 5,427. För högkonsumenterna. Är det möjligt? "According to a recent Pew Research Center study, 46 percent of Americans say they could not live without their smartphones". Normalanvändarna lägger ner 145 min/dag på mobilen och medan en del kan sitta klistrade i 225 minuter!
En ny studie visar att mobilmissbrukare har obalans i hjärnan. "Researchers have found an imbalance in the brain chemistry of young people addicted to smartphones and the internet". De mätte signalsubstanser GABA och Glutamat, som ju även påverkas av fysisk aktivitet. För mycket GABA kan leda till depression och ångest. Hur kommer man ur beroendet? Läs mer här.
En brittisk studie visar, föga överraskande, att skolresultaten höjs om man plockar bort mobilen. Det är idag upp till varje skola att avgöra om man ska tillåta mobiler eller inte. Läs ett kort reportage här.