PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

tisdag 6 december 2016

THE PROOF. En av de största studierna i världen.

The proof! Ett tungt bevis som används runt om i världen är en svensk studie på 1,2 miljoner värnpliktiga 18-åriga män. I testerna ingick konditions- och styrketester och ett intelligenstest. Den visar på ett samband när det gäller konditionsträning och IQ. Man har också samkört testerna med tvillingregistret, där 3 200 tvillingpar gjort testerna, och då fått ett likartat samband. Fysisk aktivitet ökar förmåga att prestera kognitivt. Det beror t.ex. på att hjärnan får 20% mer blod vid puls- och konditionsträning och de hormonella effekterna i hjärnan. Förutom ett samband mellan god fysik och hög IQ, så visar den att man på sikt får ett friskare liv. T.ex. är risken för demens innan 60 års ålder tre gånger så stor och risken för depression är dubbelt så stor i de lägre grupperna. Men det är bara flåset som har betydelse för resultatet på IQ-provet, inte hur stark man är.

I korthet så bevisar denna gigantiska studie att:
- De med bra kondition hade höga resultat på intelligenstesterna (matematiska problem, tänka tredimensionellt, ordförståelse mm).
- Skillnaderna sträckte sej långt fram i livet.
- De som hade bra kondition hade bättre jobb och mer välbetalda jobb många år senare.
- Färre drabbas av depressioner.
För att utesluta att resultatet inte beror på att intelligenta personer tränar mer, så fortsatte forskarna med nya analyser och kom fram till att:
- de som förbättrar sin kondition, oavsett utgångsläge, hade bättre poäng på testerna än de som inte förbättrade den.
- jämförelser med enäggstvillingar visade tydligt att de vältränade tvillingarna hade bättre resultat än sina otränade bröder.

Detta är en stort omtalad studie på ett stort antal unga män, och det är ett bevis som vi kan luta sej mot. Dr Ratey rekommenderade oss studien som "proof". Det intressanta är att det numera finns många studier och att de flesta visar på positiva effekter. Inga visar på motsatsen. Vi kopplar i år fysisk pulshöjande aktivitet mot koncentration och uppmärksamhet. Vilka bevis finns för att det påverkas?