PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 11 december 2016

Blir hjärnan mer plastisk av fysisk aktivitet?

Jag får ofta frågan om fysisk aktivitet gör hjärnan mer plastisk?
Fysisk aktivitet ökar plasticiteten (hjärnans förändringsbenägenhet) genom att bygga om, bygga nya och stärka kopplingar mellan hjärnans olika lober. Det sker både på cellnivå (inlärning och minne) och större omorganisationer (hjärnskador). Hjärnan blir lite mer likt barnets formbara hjärna. Tydligast har man sett detta på de viktiga banorna mellan pann- och tinnnglob.  De plastiska förändringarna tar tid och det krävs en längre tid av regelbunden träning. Bildandet av nya kopplingar och nya celler i hjärnan sker inte över en natt.
Om barn och ungdomar rör sig regelbundet, helst varje dag, så ger det resultat. All rörelse är bra, men pulsträning ger enligt forskningen de effekter vi vill ha. Slutresultatet är en hjärna som är mer effektiv, plastisk och adaptiv. Hjärnan bygger om sej och formar sig till dina kunskaper, erfarenheter och tankar. Vi ska vara fysiskt och mentalt aktiva. Forskning visar att fysisk aktivitet aktiverar de processer som styr hjärnans plasticitet. Du har möjlighet att påverka din hjärna precis som du vill ha den! När politiker och tjänstemän till slut tar till sig forskningen så kommer morgondagens skola se annorlunda ut.