PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 4 augusti 2017

Tonårshjärnan – en riktig guldklimp

I våras föreläste jag om Puls+ i SVT. Jag gick igenom hur tonårshjärnan utvecklas och att det kanske är den bästa perioden för inlärning. Om våra tonåringar känner till vilken potential man verkligen har, så finns det inga begränsningar. Hur många känner till hur hjärnan utvecklas?
Läs vad Åke Pålshammar, Uppsala universitet, säger:
"– Språk, musik, idrott, vad som helst egentligen. Det finns ett överflöd av nervceller under de här åren och det är nu hjärnan kan bygga upp nya kopplingar mellan dessa och effektivisera dem man redan har.
Forskarna kallar det ”use it or loose it”. De nervceller som får kontakt med varandra och används finns kvar, de andra försvinner helt enkelt. Utmaningen ligger i att få tonåringen motiverad. För även om hjärnans kapacitet är enorm nu så är det också en hjärna i obalans."