PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

torsdag 11 maj 2017

Hur mycket ska barn och ungdomar röra på sig?

Vi får ofta frågan om hur mycket barn och ungdomar ska röra på sig.
Barn som är mellan 0-5 år ska uppmuntras genom att erbjudas lustfyllda, utmanande och säkra motoriska och sociala aktiviteter. Nya studier har visat att även fyraåringar rör på sig för lite idag, så överskatta inte barnets naturliga rörelsebehov.
Barn och ungdomar 6–17 rekommenderas sammanlagt minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet. Vad menas egentligen med daglig fysisk aktivitet?
-        - Den kan bestå av tex aktiv promenad och cykling till och från olika platser, lek och utforskande av omgivning och natur på fritid och raster samt av spontan eller organiserad idrott och motion.
-        - Den ska framförallt vara av aerob karaktär och intensiteten måttlig till hög. Måttlig intensitet ger en viss ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning. Aerob fysisk aktivitet på hög intensitet bör ingå minst tre gånger i veckan. Tänk på att den aeroba (och anaeroba förmågan) inte är fullt utvecklas innan puberteten.
-         - Muskelstärkande och skelettstärkande aktiviteter bör ingå minst tre gånger i veckan. Sådana aktiviteter kan utföras som en del i lek, löpning och hopp.
Barn och ungdomar med sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättning, som inte kan nå upp till rekommendationerna bör vara så aktiva som tillståndet medger. Individuella råd för anpassad regelbunden fysisk aktivitet är alltid bra.


Alla individer bör vara fysisk måttligt aktiva minst 30 minuter/dag. Öka mängden och intensiteten om du vill få ytterligare hälsoeffekter.
Finländska rekommendationer för barn mellan 7-18 år är minst 2 timmars mångsidig rörelse/dag (2008). Det är intressant att finnarna rekommenderar att skolbarnen endast ska sitta still högst 2 timme i sträck och att man betonar rörelseglädje. I Danmark rekommenderar man 60 minuter/dag och de har 45 minuters obligatorisk fysisk aktivitet/skoldag i grundskolan. Den nordiska rekommendationen ligger på minst 60 minuters fysisk aktivitet/dag. EU rekommenderar att man ska ha minst 3 idrottslektioner/vecka. I USA har man 150 minuter med måttlig intensitet/vecka. Aktiviteten kan ersättas av 75 minuter s träning med hög intensitet. WHO rekommenderar minst 30 min/dag för bevarande av god hälsa och ytterligare 20 minuters hård fysisk aktivitet tre gånger/veckan för barn och ungdomar.
Flera länder har infört rekommendationer om att begränsa inaktivitet. Det sprider sig alltmer och det finns stora studier som visar att Inaktivitet är dubbelt så farligt som fetma. I Sverige vill man ha mer forskning innan man fastställer nya riktlinjer och rekommendationer.

Källa: Fyss.se, RF, folhalsan.fi.