PULS+
PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.
Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.
Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.
Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.
PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.
Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.
Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.
onsdag 30 mars 2016
Hur är pulsprojektet Puls+ upplagt?
Många undrar hur vi lagt upp pulsprojektet på vår skola.
Vi har haft många studiebesök av skolor, politiker, skolledare mm under läsåret. Alla är välkomna att kontakta oss. Vi kan komma och föreläsa på er skola och det finns både möjligheter att göra studiebesök och gå en kurs. Kontakta Arne.kastenbom@helsingborg.se för mer information.
I korthet har vi byggt ett stort nätverk i Sverige och Danmark, och vi har rådgivare av allra högsta klass som t.ex. Paul Zientarski, John J Ratey, Torkel Klingberg, Ingegerd Ericsson, Andreia Balan, Gustaf Andersson mfl.
Det som gör Puls+ unikt är att vi ska mäta förändringarna i inlärning i matematik och i synnerhet problemlösningsförmågan. Paul Zientarskis första råd att att samla in data! Trots att Naperville Central High School har visat att det fungerar, så vill skolledning och politiker se att det fungerar med de förutsättningar vi har i våra skolor.
När man ska mäta på bästa möjliga sätt så inser man snabbt att det är svårt och besvärligt. Men varför göra något halvhjärtat? Vi har tagit hjälp av forskare och vi mäter vårt pilotprojekt på bästa möjliga sätt. Underlaget är begränsat och det kan vara svårt att få statistiskt signifikanta resultat efter ett år. Vår ambition är att bygga på med ett eller två år till och på så sätt för ett större underlag. Vi har dessutom involverat Malmö Högskolas lärarutbildning och en professionell analytiker, som ska göra mätningarna.
Resultaten kommer att publiceras.
Om resultaten bli bra, så är det intressant att se metoden vi använt. Denna kan vi delge via föreläsningar mm så att inte alla behöver uppfinna hjulet på nytt.
Nästa läsår planerar vi en utveckling av Puls+ och vi kommer att titta djupare på hur pulsträning påverkar både problemlösningsförmågan i matematik och arbetsminnet. Forskningen ger oss råd i ryggen och vi har tre olika experter som uttalat sej positivt om detta. Från att ha varit ett pilotprojekt så är också ambitionen att bygga ett team som arbetar med detta och att sprida pulsträning och inlärning till en allt större publik.
Jag genomför alla pulspass med eleverna. De ligger precis före matematiklektionerna enligt de råd vi fått av våra experter. Detta är viktigt. Pulspassen är inspirerade av Napervilles metod och vi genomför passen efter de förutsättningar vi har. Vi använder oss av Polars pulsutrustning. Det innebär en del programmering mm men när den väl är gjord så är den mycket användarvänligt och pålitlig. Eleverna har utökad idrott och har tre pulspass i veckan.
Ulf Hasselgren startar ofta matematiklektionerna med en problemlösningsuppgift. Den kan varieras på olika sätt. Ulf använde sej av ett speciellt material med olika svårighetsgrad, vilket innebär ett nytt sätt att arbeta.
Puls+ genomförs med små medel. Vi får inga anslag för att bedriva detta utan vi lägger huvudsakligen ner massor av egen tid, energi och lust. Puls+ är ett av de allra ambitiösaste pulsprojektetet, men man kan givetvis genomföra pulsträning på väldigt många olika sätt.
Skicka över ett mejl, så kanske vi kan inspirera och ge er en hjälpande hand!